Bezienswaardigheden en adressen

Vlakbij

Antwerpse baardkriel

Om de privacy tijdens uw verblijf te verstoren, voorzien wij een toompje krielkippetjes dat vrij in de tuin rondscharrelt. Onze gasten, zo weten wij uit ervaring, zijn door hun aanwezigheid meestal gecharmeerd. Hun belangstelling gewekt, komen zij ons later nog 's opzoeken om wat broedeitjes op te halen (in dit geval eerst het ei, dan de kippenliefhebberij). Het zijn dan ook niet zomaar kippen maar Antwerpse baardjes: een ras waarmee, sedert zijn kinderjaren, uw gastheer a.h.w. behept is. De hoogdagen van dit lokaal ras begonnen omstreeks het einde van de negentiende eeuw. Dat er in 1910 niet minder dan 9300 stuks werden geringd (wat betekent dat de liefhebber zelfs deelname aan tentoonstellingen ambieert), vertelt een en ander over hun populariteit toen. Vandaag zijn de liefhebbers met veel minder. Het kleurenscala –de variatie in patronen en kleuren van de bevedering– waarmee ze bekoren, is zeer uitgebreid. De onze -zoals u ziet op de foto- zijn "koekoek"-kleurig. Zoals de naam zegt; het zijn krieltjes dus lichtgewichtminiatuurtjes, hebben zij kenmerkende baarden en, behalve dat het haantje dialect kraait, zal eenieder ze wel Antwerpse karaktertrekjes kunnen toedichten of erin herkennen.

Meer over de Antwerpse baardkriel op de website van Steunpunt Levend Erfgoed.

Antwerpse baardkriel bij Huize de Roover

Op minder dan 1 km

Kalmthoutse Heide

Ingang aan Putsesteenweg 129
2920 Kalmthout
Tel.: 03 620 18 30
devroente@lne.vlaanderen.be

Het Grenspark De Zoom Kalmthoutse Heide

Een ongerept stukje natuur van 3750 ha dat de grens tussen Nederland en België overschrijdt.

Fietsroute Grenspark. Een 32 km tocht aangeduid met zeshoekige bordjes met de vermelding 'Grensparkroute De Zoom - Kalmthoutse Heide'.

Het Grenspark is in het bezit van vier 'WOMBATS': robuuste rolstoelen die geschikt zijn voor zandpaden. Op verschillende plaatsen rond het park worden deze Wombats gratis ter beschikking gesteld (in ruil voor een identiteitskaart). Het beste reserveert u vooraf de Wombat: bij de Dienst Toerisme Kalmthout.

Op minder dan 3 km

Arboretum

Heuvel 2
2920 Kalmthout
Tel.: 03 666 67 41
info@arboretumkalmthout.be
www.arboretumkalmthout.be

Openingsuren

Hoogtepunten: de plantendagen in april en september ,Helleborusdagen in februari, Hamamelisdagen (zie evenementen)

Klein Schietveld.

Dit militair domein ligt op 2 km van de bed and breakfast/gastenkamer Huize de Roover. Het is een domein van 900 ha met dennenbossen, eikenberkbossen, weilanden, vennen en heide. Ook de ruiterpaden kunnen betreden worden.

NEC De Vroente en het bijenteeltmuseum

Dit bezoekerscentrum ligt aan de hoofdingang van de Kalmthoutse Heide. U vindt er alle info ivm de streek en toerisme. In het gebouw is ook het bijenteeltmuseum gevestigd en zijn er permanent tentoonstellingen over de natuur.

Putsesteenweg 129.
2920 Kalmthout
Tel.: 03 620 18 30
devroente@lne.vlaanderen.be

Strijboshof

Dit 4 hectare groot park met vijver en speeltuin is ook de plaats waar in de zomer op maandagavond de gratis parkconcerten worden georganiseerd. U kan er ontbijten/lunchen en feesten.

www.parkconcerten.be

Suske en Wiske-kindermuseum

Beauvoislaan 98
2920 Kalmthout
Tel.: 03 666 64 85
info@suskewiske.provant.be

Bezoek enkel mogelijk op afspraak.

Joodse synagoge

Leopoldstraat, Heide-Kalmthout
Info bezoek: Danielle Schyn
Tel.: 03 666 62 33
d_schyn@hotmail.com

De synagoge van Heide-Kalmthout is op het ogenblik niet te bezoeken. U kan enkel de gevel zien. Dit beschermde gebouw is erg verwaarloosd en wacht op een dringende renovatie. Zolang de ingewikkelde eigenaarsstructuur niet is opgelost, kan de vzw spijtig genoeg niets ondernemen. De huidige erfgenamen werden zopas opnieuw aangeschreven door de vzw en B'nai B'rith om te trachten tot een oplossing te komen.

De toeristische dienst van Kalmthout organiseert regelmatig wandelingen met gids rond het thema: het Joodse verleden van Heide. Meer informatie vindt u op de gemeentelijke website.

Zopas gaf de provincie een boekje uit: "Tussen Antwerpen en Heide". Hierin komt in het tweede deel de Joodse geschiedenis van Heide aan bod. De vzw heeft nog enkele exemplaren in voorraad: kostprijs 10 euro.

Touwslagerij en Kunsthuis Ernest Albert

Hortensiadreef 31
2920 Kalmthout

Te bezoeken na afspraak. Info dienst toerisme Kalmthout: cultuur@kalmthout.be

Op 6 km

De Maatjes

Dit natuurreservaat is een domein met rietvelden en nat weiland. Het ligt in het noordoosten van Kalmthout, in het gehucht Nieuwmoer. Ga naar de wandelkaart.

Buiten Kalmthout

Op 5 km: Putte (Nederland): 3 Joodse begraafplaatsen

Alle drie de begraafplaatsen liggen op Nederlands grondgebied in de gemeente Woensdrecht. Het totaal aantal begravenen is niet bekend, maar het zijn er wellicht duizenden. De begraafplaatsen zijn tezamen wel een hele straat lang en staan helemaal vol.

Op 10 km: Essen

Ga naar www.essen.be.

Bakkersmolen in Wildert

De Bakkersmolen is een gezellige plek met een stellingsmolen, een stoommuseum, een bakkerij met bakkerswinkel en een taverne.

Sint Jansstraat 238
2910 Essen-wildert
Tel.: 03 677 22 67
www.bakkersmolen.be

foto's van de bead and breakfast